Veiligheid van de band

Kies de Beste Band

Lees er meer over veiligheid op de website van #Kies de Beste Band

Je banden zijn het allerbelangrijkste onderdeel van je auto als het gaat om veiligheid. Ze zijn het enige contact met de weg en bepalen voor een groot deel de prestaties van je auto. Jij als automobilist bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je banden. Door te kiezen voor kwalitatief betere én goed opgepompte banden heb je meer grip, een kortere remweg en dus minder kans op ongevallen. Goede banden kunnen je leven, en dat van andere weggebruikers, redden.

Check daarom elke 2 maanden je banden!

CHECK ELKE 2 MAANDEN JE BANDEN OP 3 PUNTEN

Daarnaast rijden er 450.000 auto's met minsten één band die zo slecht is dat ze een gevaar vormen voor de inzittenden en de medeweggebruikers? Check daarom dus elke 2 maanden je banden op:

  1. Spanning - Banden lopen langzaam leeg. Daar is niets aan te doen en daarom is het belangrijk om minstens elke twee maanden je bandenspanning te controleren. Klik hier voor handige tips voor het controleren van je bandenspanning.
  2. Profiel - Met een versleten band heb je meer kans op bandenpech of aquaplaning en verminderen de remprestaties en wegligging. Het wettelijke minimum van het bandenprofiel is 1,6 mm. Overtreding kan je een boete opleveren van €135! Je kunt met behulp van een euromunt eenvoudig de profieldiepte meten. Zet bij een zomerband een 1-euromunt tussen het profiel van je band. Zie je de gouden rand, dan is het advies de band te vervangen. Bij een winterband gebruik je een 2-euromunt. Zie je de zilveren rand, dan is je profiel, voor winterse omstandigheden te klein en zou je deze moeten vervangen.
  3. Schade - Banden kunnen beschadigd raken door een spijker, schroef of door het raken van stoepranden. Controleer daarom je banden en velgen op beschadigingen, scheuren en bobbels.