Nieuwe banden

Voor de eerste keer op de Nederlandse markt gebracht

Producenten en importeurs van nieuwe banden, autobanden die voor de eerste keer op de Nederlandse markt gebracht worden, hebben met de invoering van het Besluit beheer autobanden een aantal verplichtingen gekregen. Dit geldt ook voor producenten en importeurs van caravans en aanhangwagens als zij de aanhangwagens of caravans importeren of deze aanhangwagens of caravans assembleren waarbij de banden worden geïmporteerd of zelf geproduceerd. 

Producenten en importeurs van autobanden zijn verplicht om voor iedere autoband (nieuw of gebruikt) die zij voor de eerste keer op de markt brengen, een oude band te laten inzamelen en te recyclen. RecyBEM voert deze werkzaamheden uit met een marktdekking van zo goed als honderd procent. RecyBEM is een initiatief van de bandenleveranciers om invulling te geven aan het Besluit beheer autobanden.

Algemeen verbindend Verklaring

Het RecyBEM-systeem is door het ministerie van I&M algemeen verbindend verklaard (AVV) Hierdoor heeft RecyBEM kracht van wet. Voor iedere autoband (nieuw of gebruikt) die voor de eerste keer op de Nederlandse markt gebracht wordt, dient de afvalbeheersbijdrage betaald te worden aan de Stichting Fonds Band en Milieu. Klik hier voor meer informatie over de AVV.