TyreAWARE

Europese campagne om het bewustzijn rondom hantering, opslag, levensduur, basisveiligheid en onderhoud van banden te vergroten

TyreAWARE is ontwikkeld door de European Tyre & Rubber Manufacturers ' Vereniging (ETRMA) in samenwerking met haar leden. Eind mei 2016 hebben zij de campagne gelanceerd. TyreAWARE bestaat uit algemene richtlijnen en aanbevelingen voor bandendealers en consumenten.
Fazilet Cinaralp , secretaris-generaal van de ETRMA, zegt hierover: "Banden zijn complexe en hoogtechnologische producten. Ze zijn het enige element dat een voertuig verbindt met de weg. Door de informatie en de aanbevelingen in deze campagne op te volgen, zullen banden veiliger zijn, langer meegaan, minder brandstof verbruiken, minder CO2 uitstoten en stiller zijn."

ETRMA lanceert bandenbewustzijn campagne

De ETRMA is de Europese belangenorganisatie voor banden en rubberfabrikanten. De ETRMA is samen met haar leden vastberaden de milieu-impact van banden te beperken en tegelijkertijd hoogwaardige normen te garanderen voor de veiligheidsprestaties van banden. Om goede gewoonten te bevorderen heeft ze basisrichtlijnen en aanbevelingen uitgewerkt voor bandenspecialisten en consumenten. In een mediapakket wordt dit uitgebreid toegelicht. Alle informatie is online beschikbaar via www.tyreaware.org. De brochure is ook hier te downloaden. Onderwerpen die in de brochure uitgelicht worden zijn onder andere 'het opslaan van banden', 'correct opblazen van banden' en 'tijdig vervangen van banden'.

Opslaan van banden

Hoewel banden erg duurzaam zijn en bestand zijn tegen de meeste omstandigheden, is het belangrijk dat ze in de juiste omstandigheden worden opgeslagen. Zo blijven de banden die op een voertuig worden gemonteerd in de best mogelijke conditie. Voorbeelden van goede opslagomstandigheden zijn het opslaan in zwak kunstlicht, op een droge en voldoende geventileerde plek, in een niet te volle opslagruimte, op constante kamertemperatuur en verticaal zonder druk.

Correct opblazen van banden

Correct opgeblazen banden presteren beter op veiligheid, leiden tot energie-efficiënter rijden en zijn milieuvriendelijker. De juiste bandendruk wordt geleverd door de autofabrikanten en kan op verschillende plaatsen op het voertuig gevonden worden. Bandenspecialisten worden verzocht hun klanten op gepaste wijze de correcte bandendruk voor hun set banden bij te brengen.

Tijdig vervangen van banden

Als een band enige tekenen vertoont van moeheid hoort een band niet langer thuis op de weg. Er zijn veel factoren die beïnvloeden hoelang een band het zal uithouden zoals het voertuigtype, het soort wegoppervlak en de rijstijl. Bestuurders moeten daarom waakzaam blijven en regelmatig controles uitvoeren.

Brochure

Download de brochure.