Organisatie Band en Milieu

Vereniging Band en Milieu, Stichting Fonds Band en Milieu en RecyBEM

Vereniging Band en Milieu, Stichting Fonds Band en Milieu en RecyBEM zijn drie zelfstandige organisaties binnen de Band en Milieu organisatie.

De doelstellingen van de drie partijen vinden elkaar in de uitvoering van het Besluit beheer autobanden. Deze organisaties dragen allen bij aan het succes van het collectieve retoursysteem van gebruikte banden.

BEM-organisatie

Weergave BEM-organisatie

Vereniging Band en Milieu

Het Besluit beheer autobanden stelt iedere Nederlandse producent of importeur van personenwagenbanden verantwoordelijk voor het beheer van autobanden na afdanking. Net als voor producenten en importeurs van autobanden geldt deze verplichting ook voor producenten en importeurs van aanhangwagens en caravans als zij de aanhangwagen of caravan importeren of deze aanhangwagen of caravan assembleren waarbij de banden worden geïmporteerd of zelf geproduceerd. Een producent of importeur van aanhangwagens geeft met een aanhangwagen, ook banden aan een ander. Deze verantwoordelijkheid kunnen de verantwoordelijke prodcuenten en importeurs individueel of als collectief invullen. Om aan de verplichtingen van het Besluit te voldoen, ontwikkelden en implementeerden de leden van de Vereniging Band en Milieu (BEM) als collectief het RecyBEM-systeem. Dit retoursysteem van gebruikte banden is sinds 2004 operationeel.

Stichting Fonds Band en Milieu en RecyBEM

De leden van de Vereniging Band en Milieu hebben twee organisaties opgericht om zo optimaal mogelijk uitvoering te kunnen geven aan de voorwaarden uit het Besluit. RecyBEM realiseert de inzameling van autobanden voor de BEM-leden. Daarbij maakt RecyBEM afspraken over de verwerking van deze banden. De Stichting Fonds Band en Milieu beheert de financiën. De BEM-leden betalen per band die zij op de Nederlandse markt zetten een bijdrage aan de Stichting Fonds Band en Milieu. Dit fonds financiert vervolgens RecyBEM.

Het bestuur

Het bestuur en de Raad van Toezicht van de Band en Milieu organisatie bestaan uit vertegenwoordigers van bandenproducenten en importeurs in Nederland en directieleden RecyBEM. Uniek in Nederland is de samenwerking tussen producenten, importeurs en distributeurs van autobanden. Dit is ook in de samenstelling van het bestuur en van de Raad van Toezicht van de organisatie terug te zien. Vertegenwoordigers van Apollo Vredestein, Continental, Goodyear en Michelin zitten samen aan tafel met vertegenwoordigers van Inter-Sprint en Van Den Ban.

Klik hier voor het volledige ledenbestand