Webaankopen

Banden kopen via het web: het gebeurt steeds vaker

Bedrijven en ook particulieren bestellen in toenemende mate hun banden via het web. Zolang zij dat doen bij een Nederlands bedrijf kunnen ze er vrijwel zeker van zijn dat de afvalbeheersbijdrage autobanden per band wordt betaald. Dat is anders bij buitenlandse leveranciers. Bij internetaankopen kunnen de banden - zonder dat de koper het doorheeft - uit het buitenland komen. Ook zijn er Nederlandse vertegenwoordigers van buitenlandse bedrijven in de markt actief waardoor mogelijk niet duidelijk is dat de koper verantwoordelijk is voor de afdracht van de afvalbeheersbijdrage autobanden. Bent u ondernemer en koopt u (onbewust) banden uit het buitenland, dan bent u als ondernemer de importeur van de banden en bent u verplicht de afvalbeheersbijdrage autobanden af te dragen aan de Stichting Fonds Band en Milieu. Doet u dat niet, dan begaat u onbewust een economisch delict en bent u strafbaar.

Controleer op hier of uw leverancier is aangesloten bij de Band&Milieu-organisatie en of de afvalbeheersbijdrage autobanden is betaald.

Voorbeelden van buitenlandse bedrijven waarvoor u als koper zelf wordt aangemerkt als importeur: 

Staat uw leverancier niet op de lijst van bedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging Band en Milieu en is de afvalbeheersbijdrage niet betaald aan de Stichting Fonds Band en Milieu? Meld u hier aan om de afvalbeheersbijdrage autobanden te betalen.

Hoe zit dat met particulieren die hun banden kopen via het web en laten monteren?

De basis van het Besluit beheer autobanden is 1x oud voor 1x nieuw. Bij verkoop van een band waarvoor de wettelijke afvalbeheersbijdrage is betaald kan een gebruikte autoband kosteloos worden ingezameld onder de RecyBEM-regeling. Dat  geldt dus ook voor internetaankopen door particulieren. Als een klant banden bij u laat monteren die zijn gekocht bij een Nederlandse webshop met betaling van de afvalbeheersbijdrage autobanden, dan kunt u de banden die vrijkomen bij de montage kosteloos afvoeren onder de RecyBEM-regeling. U moet de inkoop met afvalbeheersbijdrage wel aantoonbaar maken in uw administratie. Dat kan bijvoorbeeld met een kopie van de inkoopfactuur van de particulier waarop u een  aantekening maakt dat er eenzelfde aantal banden is ingekocht als is ingenomen onder de RecyBEM-regeling. De kosteloze inzameling geldt in principe niet voor de vrijgekomen banden bij montage van door particulieren bij buitenlandse  webshops gekochte banden. Het is echter niet altijd duidelijk dat de webshop buitenlands is. Dat een website in het Nederlands is maakt het namelijk niet een Nederlands bedrijf. Wat kunt u dan wel doen om de vrijgekomen banden af te danken? Er is een aantal opties:

  1. Uw klant neemt de vrijgekomen banden weer mee en brengt ze naar de milieustraat (dit is niet in alle gemeenten gratis).
  2. U neemt de vrijgekomen banden in ter inzameling als niet-BEM-banden omdat er geen oud-voor-nieuw aantoonbaar is. Voor de inzameling dienen deze niet-RecyBEM-banden gescheiden te blijven van RecyBEM-banden.
  3. U kunt de afdracht van de afvalbeheersbijdrage overnemen door de aangifte te doen voor het aantal gemonteerde banden. Daarmee vallen ze onder nieuw voor de vervangingsmarkt en wordt de oud-voor-nieuw dus in balans gebracht.   Evenveel vrijgekomen banden kunt u dan dus onder de RecyBEM-regeling laten inzamelen.