Bandenketen

Samenwerking in de bandenketen

RecyBEM werkt samen met bedrijven uit de gehele bandenketen.

Deze samenwerking ziet er als volgt uit:

  1. Producenten en importeurs zetten nieuwe banden op de Nederlandse markt. Consumenten leveren hun oude banden gratis in bij de retailer bij aankoop van nieuwe banden.
  2. Garagebedrijven, bandenspecialisten, leveranciers van autoaccessoires, autodealers en soortgelijke bedrijven in de bandenbranche nemen bij verkoop van nieuwe banden aan consumenten, de oude banden gratis in volgens het principe'éénmaal oud voor éénmaal nieuw'.
  3. RecyBEM-gecertificeerde inzamelaars halen de gebruikte banden kosteloos op bij de retailer.
  4. Keurmeesters sorteren de banden op de bedrijfslocatie van de inzamelaars.
  5. Vijfentwintig tot vijfendertig procent van de ingezamelde banden is een waardeband. De overige banden zijn schrot.
  6. De ingezamelde banden verwerken we op verschillende manieren. De waardebanden krijgen een nieuw leven door hergebruik als band, als occasionband of door loopvlakvernieuwing, omdat ze daar technisch én economisch voor geschikt zijn. De schrotbanden worden verwerkt in verschillende toepassingen. Tussen de zestig en zeventig procent van de oude banden krijgt een nieuw leven als grondstof na verwerking door RecyBEM-gecertificeerde recyclers. Rubbergranulaat wordt gebruikt in verschillende toepassingen, zoals speeltuintegels en koematten. De overige schrotbanden krijgen een alternatieve bestemming of worden als brandstof gebruikt in cementovens en warmtekrachtinstallaties