Edwin Kuipers, Granuband:

BEM-circle nr. 4 december 2021

Groeiende kansen voor circulaire rubberproducten

Granuband is – naast inzamelaar - bekend van een flink aantal producten die zij maken met gerecycled rubber. Dat doen ze onder de merknaam Granuflex. Het ontwikkelen en produceren van toepassingen heeft een vlucht genomen. "We hadden al een mooi productassortiment maar we worden steeds meer een specialistische producent op het gebied van circulaire rubberproducten", zegt Edwin Kuiper, Sales & Marketing Manager van Granuband.

Het productassortiment van het in het westelijk havengebied van Amsterdam gevestigde bedrijf is in de loop van de jaren enorm gegroeid. De rubberen tegels voor speelplaatsen, daken, paardenstallen, fitnessvloeren, schietbanen en andere doeleinden zijn al langer bekend. Ook past Granuband al heel lang rubbergranulaat toe voor gebruik op kunstgrasvelden, in e-layers (atletiekbanen), sporttechnische onderlagen, ondergronden van speelplaatsen, rail blokken, bitumen  dakbedekkingsmaterialen, containerwieltjes en vele andere producten.

Tachtig procent gebonden product 

"Onze ambitie is om in 2024 tachtig procent van al het rubber dat uit onze recyclingactiviteiten komt om te zetten in een 'gebonden' product. Dus niet slechts in een granulaat dat we zelf gebruiken en leveren aan afnemers, maar echte toepassingen. Die weg zijn wij twee jaar geleden ingeslagen, waarbij we steeds meer focussen op het ontwikkelen van eindproducten. Wij zien kansen, de markt groeit." Zo heeft Granuband tijdens de lockdowns in Nederland kunnen inhaken op de trend dat steeds meer bezoekers van fitnesscentra thuis faciliteiten hebben geïnstalleerd. "Daar passen onze vloertegels bij. We hebben enkele producten specifiek voor deze nieuwe groeimarkt ontwikkeld. Deze producten hebben wij goed kunnen afzetten via onze specialistische afnemers die deze thuisfitness markt bedienen, onder meer via online kanalen. Een mooi voorbeeld van een toepassing in een nieuwe markt, zowel in Nederland als in andere EU-landen."

Belangstelling voor duurzame grondstof

Daarnaast begint de belangstelling voor toepassing van een duurzame grondstof te groeien, zo merken ze bij Granuband. "Dat is een onmiskenbare beweging. Steeds meer producenten van (rubber)producten tonen interesse in toepassen van gerecycled rubber in hun productieprocessen. Dat begint soms klein. Het motief varieert sterk. De ene producent wil echt het pad op van circulariteit, de ander wil vergroenen vanwege marketingmotieven: een product heeft betere  marktkansen als je kunt zeggen dat er gerecycled rubber in is verwerkt." De trend is onmiskenbaar, meent Kuiper. "We hebben klanten die rubber wieltjes maken, dakbedekking, allerlei andere toepassingen. Zij beginnen de mogelijkheden te  ontdekken. Voor onszelf hebben we het doel om ons gerecycled materiaal zo hoogwaardig mogelijk terug te zetten in de markt, dus is eigen productie ook belangrijk. Recyclen is ons vak, maar hoe hoogwaardiger, hoe meer het commercieel  interessant is – het geeft extra marge! Toepassingen produceren vormt een interessante business case!" 

Sterke productie-uitbreiding

Om die eigen productie verder aan te jagen, investeert Granuband in 2022 in een sterke productie-uitbreiding, met drie nieuwe machines om tegelvloeren te maken. "Ook gaan we een nieuw product lanceren: bumperplates, de rubberen  gewichten die gewichtheffers gebruiken. Deze bumperplates zijn binnen en buiten te gebruiken en zijn in feite een ronde rubberen schijf waarin een extra zware vulstof is verwerkt. Een mooi nieuw product waarvan we hoge verwachtingen  hebben." De ambitie is stevig: 80 procent van het gerecyclede rubber gebruiken voor vaste producten. Kuiper: "We zullen nog stevig aan de bak moeten, want de teller staat nu op bijna 45 procent. De rest is nog los materiaal in bulk."

Goed zicht op kwaliteit

Duidelijk is wel dat Granuband in de afgelopen jaren een flinke transitie heeft doorgemaakt. "Van een grote inzamelaar die ook aan verwerking en recycling doet, zijn we uitgegroeid tot een producent van circulaire rubberproducten die zelf zijn eigen inzameling doet. Dat laatste blijft overigens belangrijk, want het eigen netwerk van zo'n 1.200 inzamelpunten geeft ons goed zicht op de kwaliteit die wij binnen krijgen. Inzicht en zeggenschap over deze stroom is belangrijk als je ook  gebruikte banden recyclet en in een eigen fabriek verwerkt." 

Dat is de nieuwe propositie van het bedrijf die in 2022 verder vorm moet krijgen: een producent van hoogwaardige, circulaire rubberproducten. "Dat willen we laten weten ook", zegt Edwin Kuiper. "Onze nieuwe website, www.granuband.com, is in december 2021 gereed en we gaan hiernaast op allerlei manieren zorgen dat 'de markt' Granuband nog beter leert kennen."

 

Granuband

Granuband is een Nederlandse producent van diverse rubberproducten die worden verkocht onder de merknaam Granuflex. Granuabdn is in 1991 opgericht door ondernemer Maarten van Randaraat. Het bedrijf telt ruim 90 medewerkers en is geleden in de port of Amsterdam, het deel van het Westelijk havengebied waar recycling naar een volgend niveau wordt getild.