Help jongeren vooruit met stages en leerwerkplekken

BEM-circle december 2020

Actueel in bedrijfsvoering bandeninzameling en -recycling

Door: Arjen van der Sar

Studenten aan vmbo, mbo en hbo hebben het lastig. Door de coronabeperkingen is het lastig om een goede stage- of leerwerkplek te vinden waar ze praktijkervaring kunnen opdoen. Wat doen bedrijven in de bandenrecycling hier mee? Wij peilden de ervaringen en de belangstelling bij de RecyBEM-achterban om jongeren op weg te helpen. Interessante uitkomst: ondernemers die ervaring met stages en leerwerk-plekken hebben, zijn vrijwel zonder uitzondering enthousiast...

Het was met name voor mbo'ers al niet eenvoudig om een plek bij een bedrijf in Nederland te vinden. De co-ronacrisis, waarin veel thuis gewerkt wordt en werkgevers bovendien voorzichtig zijn met het aangaan van arbeidsverplich-tingen, heeft dat probleem verder vergroot. De nood is zo hoog (19.000 mbo'ers zitten zonder stage- of leerwerkplek), dat MKB Nederland en Minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven onlangs bedrijven opriepen met creatieve oplossingen te komen voor dit probleem.

Malden: acht studenten

Eén van de kampioenen op dit gebied in de recyclingbranche is autodemontagebedrijf Bart Ebben in Malden. De directie van het bedrijf heeft bijna veertig jaar ervaring met het bieden van stage- en werkervaringsplek-ken en heeft in het coronajaar 2020 zelfs een tandje bij gezet: maar liefst acht studenten werken daar in het kader van een stage of leerwerktraject. Twee doen werkervaring op in de logistiek, één bij de demontageafdeling en twee bij verkoop & marketing. Nog eens drie mbo-studenten worden opgeleid bij het autobedrijf dat aan het onderdelenbedrijf is gelieerd. Het mes snijdt in Malden aan twee kanten, zegt directeur Bart Ebben jr. "We begeleiden deze jonge mensen met een positieve, opbouwende instelling: van fouten leer je en groei je. Tegelijkertijd vorm en train je ook de Ebben-medewerkers van de toekomst. Want wie hier goed presteert, maakt kans om op den duur een reguliere baan aan zijn leerperiode over te houden."

Goede ervaringen

Hoe staat dat in de wereld van bandenrecycling? Bij Ben Hijlkema van FTS Trading in Middenmeer treffen we direct enthousiasme. "We hebben dat heel lang gedaan, met bijna alleen goede ervaringen. Het ging bij ons meestal om vmbo-niveau, jongens die al heel jong hier kwamen om iets te leren. Dat zijn in het algemeen vrij praktisch ingestelde jonge mensen, die liever met de handen werken dan achter een bureau. En die zo'n zetje in de rug om ervaring op te doen heel goed kunnen gebruiken. Wij hebben jarenlang goede relaties gehad met een opleiding hier in de buurt. Eén van de docenten was daar heel actief mee en kwam ook geregeld kijken hoe het met z'n jongens ging", zegt Hijlkema.

Weinig ervaring

Hij schetst dat de jongeren bij FTS Trading weinig ervaring en kennis meebrachten. "Dat veranderde vrij snel, doordat ze met iedereen meeliepen en het werk oppikten. Dat ging altijd hartstikke goed. Goeie jongens, al moet je wel met ze om kunnen gaan. Niet te veel druk op ze zetten. Belangrijk: ze wilden graag en vonden het heerlijk hier. Ik heb even geteld en we hebben in de loop van de jaren acht jongeren voor enkele maanden of langer in Middenmeer aan het werk gehad. Drie van hen werken hier inmiddels al jaren, waarvan één op de wagen. En naar wat ik heb gehoord, zijn de anderen ook goed terecht-gekomen." Ben Hijlkema betreurt het dat de contacten zijn verwaterd. Zou FTS Trading er eventueel voor open staan om opnieuw stagiairs en leerwerkplekkers te ontvangen? "Zonder twijfel. Zoals we dat altijd hebben gedaan."

Eerlijk is eerlijk: niet iedereen in deze branche heeft zulke goede ervaringen. Wij hoorden ook: "Het kost mij te veel tijd en energie om stagiairs en leerwerkplekkers te begeleiden." En: "We hebben het wel eens geprobeerd, maar het werk bleek voor veel jonge mensen dikwijls te zwaar." En ook: "Wij geven er de voorkeur aan om medewerkers zelf te selecteren en eventueel een job te bieden."

Enthousiaste VMBO'er

Dat zijn argumenten die voor Kees-Jan Riemersma, directeur van Lintire, niet op-gaan. Lintire heeft goede ervaringen met stages. "We hebben kortgeleden een nieuwe stagiair mogen verwelkomen bij Lintire. Een enthousiaste VMBO'er – studierichting: Logistiek – die graag bij ons een half jaar komt meewerken. Hij heeft zijn heftruck-rijbewijs inmiddels en ik zag hem net nog rondrijden met een voorraadje banden van de keurbanen naar het magazijn. Deze stagiair wil graag verder in de logistiek, dus die is heel gemotiveerd. Natuurlijk moet deze achttienjarige nog veel leren, maar dat is dan ook het doel! Hij heeft intern een begeleider die met hem aan de slag gaat."

Ook bij Lintire werkt het dus twee kanten op: de student leert werken in de praktijk. En mochten er vacatures komen, dan staat al meteen een – zelf opgeleide – jonge kandidaat klaar. Riemersma realiseert zich dat hij met zijn bedrijf best aantrekkelijk is voor stages en leerwerkplekken. "Ook door onze connectie met Kargro, onze bandenvernieuwingsfabriek in Montfoort, eveneens een interessante omgeving om werkervaring op te doen." Conclusie volgens Riemersma: "Stages zijn een goed en effectief instrument. Zeker in een markt waarin technisch personeel niet eenvoudig te werven is."