Een Band is een Band

BEM-circle december 2020

Maar een band van een sloopauto is (nog) geen RecyBEM-band

In Nederland wordt de inzameling en recycling van autobanden uit de vervangingsmarkt georganiseerd door RecyBEM. Wij zijn de uitvoeringsorganisatie van het Besluit beheer autobanden. Dat betekent echter niet dat alle autobanden in Nederland gratis door RecyBEM-inzamelaars kunnen worden ingezameld. Banden van sloopauto's vallen onder het Besluit beheer autowrakken, waarvoor ARN de uitvoeringsorganisatie is. Welke band mag dan wel en welke band mag dan niet gratis worden ingezameld onder de RecyBEM-regeling?

Uit controles en onderzoeken is gebleken dat ook wel eens banden van sloopauto's of banden die bij het monteren van deze banden vrijkomen via het RecyBEM-systeem worden afgevoerd. Dit probleem is ontstaan doordat zowel het Besluit beheer autobanden als het Besluit beheer autowrakken met banden te maken heeft. Het RecyBEM-systeem houdt zich bezig met de autobanden uit de vervangingsmarkt en het ARN-systeem met de banden onder het voertuig aan het einde van de levensduur van het voertuig. Is een auto total loss of aan het einde van de levensduur? Dat hoeft niet te betekenen dat de banden dat ook zijn.

Goede banden van het ARN-systeem komen terecht op de tweedehands bandenmarkt. Is dit in Nederland dan dient voor deze banden de wettelijke afvalbeheersbijdrage te worden betaald aan de Stichting Fonds Band en Milieu. De banden zijn 'nieuw' voor de vervangingsmarkt, waardoor de ontdoener aan te merken is als producent voor het Besluit beheer autobanden.

Op dit moment is dat nog niet voor alle ont-doeners duidelijk. Hierdoor worden er ban-den ingezameld onder de RecyBEM-regeling, waarvoor nog geen verwijderingsafdracht heeft plaatsgevonden ter uitvoering van het Besluit beheer autobanden.

Een paar voorbeelden

1. Een auto naar de sloop

Een auto blijkt het niet meer waard te zijn om opgelapt te worden. U brengt de auto naar een demontagebedrijf. De banden onder de auto zijn echter nog geschikt voor hergebruik als occasionband. De banden neemt u dus weer mee en verkoopt deze aan een klant. U dient voor deze banden afval-beheersbijdrage te betalen aan de Stichting Fonds Band en Milieu omdat u de eerste bent die ze in de vervangingsmarkt brengt.

2. De koop van gebruikte banden bij een autodemontagebedrijf

Dat een auto rijp is voor de sloop, betekent niet per definitie dat de banden dat ook zijn. Autodemontagebedrijven kunnen de goede banden verkopen voor hergebruik als occasionband. Het autodemontagebedrijf dient voor deze banden afvalbeheersbijdrage te betalen aan de Stichting Fonds Band en Milieu omdat het demontagebedrijf de eerste is die ze in de vervangingsmarkt brengt.

3. De verkoop van gebruikte ban-den door een demontagebedrijf

Als u banden van sloopauto's verkoopt in Nederland, dient u de afvalbeheersbijdrage te betalen aan de Stichting Fonds Band en Milieu. Het gaat hierbij om de overdracht van het eigendom van de banden, dus ook als u de banden om niet 'verkoopt' bent u verantwoordelijk voor de betaling van de afvalbeheersbijdrage.

RecyBEM werkt op dit moment samen met ARN (Autorecycling Nederland) aan een campagne om de verschillende verplichtingen onder de aandacht te brengen. Heeft u nu al vragen over dit onderwerp? Wij helpen u graag!