Warning message

This page has not been translated! You can use Google Translate to see an online English translation of this page.

Alternatief hergebruik

Een alternatieve bestemming voor autobanden

We gebruiken oude banden ook in z'n geheel of geshredderd voor een ander doel dan waarvoor ze geproduceerd zijn. Een klein deel van de ingezamelde banden, ongeveer één tot twee procent, krijgt een alternatieve bestemming door hergebruik als bijvoorbeeld kuilband, stootband op een kartbaan, stootband aan boten of kades of gebruik in weg- en waterbouw.

Weg- en waterbouw

Een geluidswal of een wegophoging van oude banden? Het kan. In de weg- en waterbouw worden hele of geshredderde oude banden gebruikt. De oude banden vormen een opvullaag in een aangelegde wal of opgehoogd wegdek. Ook dienen oude banden als versteviging van wegconstructies, zoals tunnels. Dit gebeurt met name in Scandinavische landen, zoals Finland. De oude banden zorgen voor een goede afwatering en geven de ondergrond een stevige en schokdempende basis. De goede afwatering zorgt daarbij voor een langere levensduur van het wegdek. Onderliggende lagen bevriezen minder snel en zullen daardoor minder snel scheuren.*

* bron: Suomen Rengas Kerrätys

Kartbanen

Oude banden worden gebruikt langs circuits van kartbanen. Veel kartbanen beveiligen het circuit met stootbanden. Soms zijn de circuits uitgerust met rood-witte stootbanden, in andere gevallen zijn de stootbanden zwart. Ook bandenstapels garanderen de veiligheid van de racers.

Alternatief - kartbanen

Meer alternatieven

Er zijn meer alternatieven voor het hergebruik van schrotbanden. Veehouderijen gebruiken oude banden om voederkuilen luchtdicht af te dekken. Doordat technieken zich snel ontwikkelen maken steeds minder boeren gebruik van kuilbanden. Daarnaast is Nederland een waterland bij uitstek. Oude banden hangen aan boten als stootrand of aan kades ter bescherming. Maar vooral in Afrikaanse landen lijken de mogelijkheden voor alternatief hergebruik van oude banden eindeloos. In het buitenland zijn er al jaren bijzondere alternatieve toepassingen van gebruikte banden.

In Afrika zijn op lokale markten verschillende gebruiksvoorwerpen te vinden, die gemaakt zijn van oude banden, bijvoorbeeld zolen voor schoenen en slippers. Autobanden doen ook dienst als plantenbak en bloemenbak. Ambachtslieden maken van oude banden met een kleine bewerking een schaal, vaas, asbak, karaf, mand, fotolijstjes, of ingenieus gevlochten stoelen. En in kweektuintjes van een aantal gestapelde banden komen tomatenplantjes goed tot bloei.