Inzamelings- en verwerkingssysteem

RecyBEM-systeem

Met het RecyBEM-systeem geven de leden van de Vereniging Band en Milieu zo effectief en efficiënt mogelijk uitvoering aan de wettelijke verplichtingen die voortvloeien uit het Besluit beheer autobanden.

Kosteloos inleveren van oude banden

De consument levert bij aankoop van autobanden waarvoor de afvalbeheersbijdrage is betaald maximaal evenveel gebruikte banden die daarbij vrijkomen in bij zijn gemeente of bij de retailer die autobanden aan de consument verkoopt. De consument kan bij ongeveer twaalf duizend retailers zijn banden kosteloos inleveren bij aankoop van autobanden (nieuw of gebruikt) waarvoor de afvalbeheersbijdrage is betaald.

BEM-leden dragen afvalbeheersbijdrage af

Producenten en importeurs die lid zijn van de Vereniging Band en Milieu verkopen de autobanden die nieuw zijn voor de Nederlandse (vervangings)markt aan de retailers. Zij dragen voor iedere band een afvalbeheersbijdrage af aan de Stichting Fonds Band en Milieu. Met de toekenning van de AVV is iedere importeur in Nederland verplicht om de afvalbeheersbijdrage voor autobanden af te dragen aan de BEM-organisatie. Zij hebben hiervoor twee mogelijkheden. Ten eerste kunnen zij deelnemer worden van de Vereniging BEM, maar ten tweede kunnen zij ook losse aangiften maandelijks indienen op basis waarvan zij eenfactuur ontvangen voor de betaling van afvalbeheersbijdrage.

Gecertificeerde inzamelaars zamelen de banden in en sorteren ze

RecyBEM zamelt de banden in samenwerking met gecertificeerde inzamelingsbedrijven in bij gemeenten en retailers. Onze inzamelaars vervoeren de banden naar hun bedrijfslocatie. Daar sorteren de keurmeesters de banden uit naar waarde- en schrotbanden. De waardebanden gaan naar afnemers die de band hergebruiken, als occasionband of door loopvlakvernieuwing.

Milieuverantwoorde verwerking van de banden

Vijfentwintig tot vijfendertig procent van de ingezamelde banden krijgt zo een nieuw leven als band. De schrotbanden worden verwerkt in verschillende toepassingen. Zestig tot zeventig procent van de oude banden gaat naar RecyBEM-gecertificeerde recyclers. Zij geven de banden een nieuw leven als grondstof na verwerking tot rubbergranulaat. De overige schrotbanden krijgen een alternatieve bestemming of worden als brandstof gebruikt in cementovens en warmtekrachtinstallaties.

Controles in de bandenketen

RecyBEM voert controles uit in de gehele keten. We rapporteren aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu hoeveel banden we jaarlijks inzamelen en hoe deze banden verwerkt worden. Kwaliteit staat voorop. RecyBEM werkt voor het waarborgen van de kwaliteit alleen samen met gecertificeerde bandeninzamelings- en recyclingsbedrijven.

Het RecyBEM-systeem

Stap voor stap staat hier weergegeven hoe het inzamelings- en verwerkingssysteem van RecyBEM werkt.

RecyBEm-systeem