TNO webinar toont route om van 15% naar 87% circulaire kunststof te komen

BEM-circle december 2020

Een mooi 'groen' doel voor de toekomst: minder rubber en plastic afval, minder CO2-uitstoot en minder gebruik van fossiele grondstoffen. Om dat te bereiken doet TNO al geruime tijd onafhankelijk onderzoek naar circulaire plastics aan twee kanten van het spectrum: van inno-vaties voor nieuwe ontwerpen van rubber en plastic producten tot duurzame technologieën om rubber en plastics te recyclen. Tijdens een recent webinar onder de titel 'In Short, Don't Waste it!' praatte TNO deelnemers bij over de voortgang en de vooruitzichten.

Het werd een interessant en hoog ge-waardeerd seminar, waarin TNO een overzicht gaf van waar we staan en waar we met rubber en kunststoffen in de komende jaren naar toe gaan.De aanleiding om plastics en rubber op de korrel te nemen is duidelijk: het gebruik ervan neemt alsmaar toe. Tussen nu en 2050 neemt het gebruik van rubber en plastics naar verwachting toe van 350 miljoen ton naar meer dan 1 miljard ton. Dat leidt tot grote uitdagingen.

Versnelde overgang naar circulair

Een hoopgevende conclusie van het webinar is dat TNO's eigen PRISM forecasting model zicht op de toekomst biedt. De analyse die TNO met haar PRISM-model heeft uitgevoerd op het plastic-ecosysteem laat zien dat een versnelde overgang van een lineaire naar een circulaire plastic-economie niet alleen nood-zakelijk is, maar ook in technologisch opzicht haalbaar is. Ook definieert het PRISM-model de gewenste technologieën, in termen van de kleinste levenscyclus van CO2-uitstoot en het meest efficiënte gebruik van materialen (kwantiteit en kwaliteit), voor de verschillen-de (mengsels van) polymeren.

Vier conclusies

We willen u de samenvattende sheet van dit interessante webinar niet onthouden. Deze toont vier belangrijke conclusies, waar de kunststofindustrie (waaronder rubber) heel actief mee bezig is en stappen maakt, net als de bandenindustrie. Ook in 2021!

  1. Circulaire kunststoffen op basis van hergebruik, ontwerp en innovatieve recy-clingtechnologieën zijn de enige manier om met de 'donkere kant' van kunststoffen om te gaan.
  2. Het TNO PRISM-model biedt een route om van 15 procent naar 87 procent circulaire kunststof te komen, gebaseerd op marktmechanismen als uitgangspunt.
  3. Het toepassen van de principes van echte, realistische prijsstelling maakt circulaire kunststof aantrekkelijk.
  4. Om deze transitie te laten slagen, moeten overheid, industrie en consumenten actie ondernemen.

Kees van Oostenrijk, directeur van RecyBEM, zegt hierover: "We prijzen ons als "Band en Milieu/RecyBEM" gelukkig dat we ons sinds de start in 2004 in Nederland direct zijn gaan richten op inzameling en recycling op basis 'van hoogwaardig materiaal- en producther-gebruik' volgens de alom bekende Ladder van Lansink. De bandenindustrie is dus al bijna twintig jaar onderweg! Veelal achter de schermen, want het gaat bij een band altijd in de eerste plaats om veiligheid, rijcomfort en zuinigheid in energiegebruik. Daar ligt complexe technologie aan ten grondslag!"

Van Oostenrijk: "De band is de verbindings-schakel tussen voertuig, weg en chauffeur, alle invloeden inbegrepen. Daarnaast zijn duurzaamheid, gezondheid en milieu belangrijke aandachtspunten, risico's dienen te worden vermeden! We zitten in de fase van de mechanische recycling, de stap naar chemische recycling is dichtbij. Dat gaat binnenkort in Nederland gebeuren. Als één van de eerste landen! Daar gaan we mee door. De basis daarvoor - naast veel andere elementen - blijft de bedrijfseconomische aansturing van rendement en continuïteit van de betrokken bedrijven!"

Voor meer informatie, zie www.TNO.nl/circulaireplastics