Alternatief hergebruik

Een alternatieve bestemming voor autobanden

We gebruiken oude banden ook in z'n geheel of geshredderd voor een ander doel dan waarvoor ze geproduceerd zijn. Een klein deel van de ingezamelde banden, ongeveer één tot twee procent, krijgt een alternatieve bestemming door hergebruik als bijvoorbeeld kuilband, stootband op een kartbaan, stootband aan boten of kades of gebruik in weg- en waterbouw.

Weg- en waterbouw

Een geluidswal of een wegophoging van oude banden? Het kan. In de weg- en waterbouw worden hele of geshredderde oude banden gebruikt. De oude banden vormen een opvullaag in een aangelegde wal of opgehoogd wegdek. Ook dienen oude banden als versteviging van wegconstructies, zoals tunnels. Dit gebeurt met name in Scandinavische landen, zoals Finland. De oude banden zorgen voor een goede afwatering en geven de ondergrond een stevige en schokdempende basis. De goede afwatering zorgt daarbij voor een langere levensduur van het wegdek. Onderliggende lagen bevriezen minder snel en zullen daardoor minder snel scheuren.*

* bron: Suomen Rengas Kerrätys

Kartbanen

Oude banden worden gebruikt langs circuits van kartbanen. Veel kartbanen beveiligen het circuit met stootbanden. Soms zijn de circuits uitgerust met rood-witte stootbanden, in andere gevallen zijn de stootbanden zwart. Ook bandenstapels garanderen de veiligheid van de racers.

Alternatief - kartbanen

Meer alternatieven

Er zijn meer alternatieven voor het hergebruik van schrotbanden. Veehouderijen gebruiken oude banden om voederkuilen luchtdicht af te dekken. Doordat technieken zich snel ontwikkelen maken steeds minder boeren gebruik van kuilbanden. Daarnaast is Nederland een waterland bij uitstek. Oude banden hangen aan boten als stootrand of aan kades ter bescherming.